Ausztrália


Az országban 1788-ban kezdődött a szőlőtermesztés és a borászat. Az első európai telepesek hozták be a szőlőtőkéket. Mára nemzetközi szinten sikeresek az ausztrál borok. Jelenleg 28 bortermelő zóna, 61 borvidék és 1465 pincészet működik. Technológiájuk és szakértelmük világ szerte keresett. Megtalálható itt könnyű gyümölcsös fehér, komoly beltartalmú vörös, habzóbor és ha ahhoz lenne kedvünk borpárlatot is kóstolhatunk. Bár az ország nagy része sivatag, mégis számos olyan terület akad, ami kedvez a szőlőtermesztésnek. Egyharmadára a trópusi, kétharmadára a mérsékelt éghajlat a jellemző. A partközeli területeken az óceánok tengerek fűtő – hűtő hatásának köszönhetően a nagy hőingadozások kiegyenlítődnek. Így a területek főleg a partvidéken vagy attól nem messze helyezkednek el. Talajszerkezetileg is nagyon sokrétű az ország. A meghatározó borvidékek az ország dél-keleti részén találhatóak, elsősorban Dél – Ausztrália, Új-Dél Wales és Viktória államban. Szerencsére az ott élők életét is nagyban áthatja a bor. A szabadidős tevékenységeik, üzleti életük, gasztronómiájuk mind-mind kapcsolódik a borhoz. A mi nagy szerencsénkre pedig évente átlagosan 584 liter bort exportálnak. Fő borvidékek: Viktoria, Barossa Valley, Hunter Valley, Eden Valley Fő fajták: Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Grenache, Chardonnay, Colombar, Semmilon, Riesling. Ami kóstolható nálunk: Penfolds Rawson's Retreat Shiraz – Cabernet 2013