Chile


Szőlőtermesztésének megértésében nagy szerepet játszik különleges elhelyezkedése. Nem csak az Egyenlítőtől való távolságára, nagyobb vízfelületek hatására, domborzatára kell figyelnünk, de számba kell venni elzártságát is. Nyugatról a Csendes-óceán, keletről az Andok, északról az Atacama-sivatag, délen pedig az óceán mellett a Déli-sark határolja. Északon inkább csemegeszőlőt termelnek, a jelentős borvidékek az ország középső területén helyezkednek el. Hatalmas területek, modern technológia és szigorú szabályzás a jellemző. Az ország elszigeteltsége miatt nem terjedt el a filoxéra betegség, ami nagy előnyt jelentett. Szőlőtermesztésre és borkészítésre főleg a spanyolok tanították a helyieket. A legtöbb szőlőtőke viszont Franciaországból származik, mint ahogy a birtokok is francia mintára épültek. Ma is vezető szőlőfajtájuk Bordeauxból származik. A legnagyobb számban Cabernet Sauvignonnal foglalkoznak. Másik ikonikus fajtájuk a carmenere. Bár kevesebb fehérbor készül, újabban a déli borvidékeket felfedezve egyre több fehér szőlőt telepítenek. Főbb borvidékek: Central Valley, Curico, Casablanca Fő fajták: Carmenere, Cabernet Sauvignon, Malbec, Merlot, Riesling, Chardonnay Ami kóstolható nálunk: Montes Reserva Chardonnay 2014 Montes Reserva Merlot 2013 Montes Reserva Cabernet Sauvignon 2013