Etyek-Budai borvidék


Ha van remek adottságokkal megáldott borvidék korunkban, akkor az Etyek-Buda az. Az Etyek–Budai borvidék az Észak-dunántúli borrégió legkeletibb, a Buda környéki szőlőket felölelő része. Itt szinte kizárólag fehérborokat termelnek, jellemzően reduktív technológiával. Talajai jellemzően mészkő, dolomit vagy homokkő alapkőzeten alakultak ki. A 19. század végétől a Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték. Etyek környékét nem véletlenül tekintik a "magyar Champagne"-nak, hiszen hiszen talajadottságokban és éghajlatban közel áll a híres francia pezsgővidékhez. Az ott honos fajták javarészt itt is otthonosan érzik magukat. A chardonnay, a sauvignon blanc, a rajnai rizling, a pinot noir igen magas minőséget képes ezen a borvidéken produkálni. Ezek mellett olaszrizling, zöldveltelini, szürkebarát, rizlingszilváni területeket. Az Etyek-Budai boroknak közös jellemző tulajdonsága a borok illat- és zamatgazdagsága. Ízében és illatában egyaránt a harsány gyümölcsösség jellemző, melyet a borvidék ásványossága tesz komplexszé. Magas savtartalma ellenére savai érettek, üdék, mely a borok frissességét garantálja.