Olaszország


Az ország a Földközi tenger középső medencéjében terül el. A Földközi tenger különböző beltengerei és peremtengerei veszik körül. Az ország majdnem egész területén termesztenek szőlőt és készítenek bort már az ősidőktől kezdve. Északról délre haladva egyre melegebb a levegő és változik az éghajlat. Hideg kontinentális, kontinentális, mediterrán, szubmediterrán éghajlat váltja egymást. A tengerparthoz közel, illetve délen inkább friss, könnyű fehérekkel foglalkoznak, míg a belső területeken (pl. Toszkána) komoly vörösborokat készítenek. A pezsgőkészítésnek is megvannak a hagyományai (Asti). Nagy területek, változatos talajszerkezet és éghajlati viszonyok, régi hagyományok és laza szabályozás jellemzi az országot. A három legnagyobb borfogyasztó nemzet egyike. Fő borvidékek: Emilia Romagna, Veneto, Puglia, Toszkána, Szicília, Piemonte, Friuli, Trentino Alto Adigle Fő fajták: Sangiovese grosso, Brunello, Nebiolo, Cabernet fajték, Pinot Griggio, Malvaia, Trebbiano Ami kóstolható nálunk: Villa Antinori Chianti Classico Riserva 2012