Spanyolország


A három legnagyobb bortermelő ország egyike. Több mint 1000 autochton fajtával. Már a rómaiak korában általános volt a borkészítés. A sok napsütés, a változó talajszerkezet, az óceán hatása, a folyók hatása mind olyan pozitív körülmény, mely megfelelő feltételeket biztosít a szőlőtermesztéshez. A parthoz közel könnyedebb fehérborokat készítenek, míg beljebb a gyümölcsös tartalmas vörösborok a jellemzőek. Az ország nevéhez fűződik még a sherries. Az országot több nagy folyó szeli át (Duero, Tajo, Guadiana, Guadalquivir, melyek a szárazság ellenére biztosítják a megfelelő vízmennyiséget a szőlők számára. Fő borvidékek: Rioja, Priorat, Penedes, Valencia, Alicante, Valdepenas, Rueda, Vinho Verde Fő fajták: Tempranillo, Verdejo, Xarello, Macabeo, Cabernet Sauvignon Ami kóstolható nálunk: Palacois Remondo La Montesa 2014 Palacois Remondo La Vendima 2014 Torres Sangre De Toro 2012 Torres Vina Sol 2014