Szekszárdi borvidék


A Szekszárdi borvidék a Tolna-Baranyai-dombság és a Dunamenti-síkság között található, a Sárköztől nyugatra. Az alapvetően löszös talajon szelíd savú fehérborok születnek, amit csak a völgységi területek hűvösebb klímája befolyásol. A borvidék térségének éghajlata kontinentális, a nyarak melegek és szárazak, a tavaszi és őszi fagyok ritkák. Itt magasabb savakra, üdébb karakterre számíthatunk. A Szekszárdi borvidéken elsősorban vörösbort termelnek (70 %-án kék, 30 %-án fehér szőlőt). Aromatikáját tekintve jellemzően fekete bogyós gyümölcsök és fűszeresség jegyeit hordozza, amelyek kiegészülnek a tölgyfás érlelés hozzáadott aromáival. A Szekszárdi borvidék jellemző szőlőfajtái közül több a világfajták közé tartozik: merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, chardonnay. A bortermelést alapvetően a nemzetközi, illetve magyar fajtákból készített nagy testű, magas csersav- és alkoholtartalmú vörösborok jellemzik. A legismertebb borfajta a több bor házasításával készülő szekszárdi bikavér. A Kadarka mellett a Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir adják a Szekszárdi borvidék eme különleges nedűjének alapját. Napjainkban a pincészetek szinte kivétel nélkül készítenek rosé bort, amely rövid héjon áztatással, alacsony hőmérsékleten való erjesztéssel készül. A szekszárdi rosé gyümölcsös, közepes sav- és alkoholtartalommal rendelkezik, gazdag, gyümölcsös aromájú, jól fogyasztható ital.