Zalai borvidék


Történetisége szerint ez a borvidék ősidők óta a Balatonmelléki borvidékhez tartozott és elsősorban kiváló minőségű fehérborai tették a megyén túl is híressé. A borvidék 1999 óta a Balatonmelléke borvidék nevet viselte, majd 2006 óta ismét Zalai borvidék a neve. Ha nem is az egyik legrégibb, de történelmileg igazolható hogy egykoron a legnagyobb magyar borvidék volt, azonban híre, elismertsége mára kicsit megkopott, de az itt születő borok még mindig csodálatosak. Klíma szempontjából a kevéssé szélsőséges területek közé tartozik, a szőlőket a téli fagykárok ritkán sújtják. A borvidék talajtípusa leggyakrabban a barna erdei talaj és a löszös vályogtalaj. A Zalai borvidék különleges éghajlatának köszönhetően a zamatos, élénk, savakban gazdag fehér fajták kiváló termőhelye. Vannak borászok a területen, akik az elmúlt évtizedben a legelismertebbek közé emelkedtek, az ő boraikat kóstolhatva döbbenhetnek rá a fogyasztók, hogy mekkora lehetőséget is rejt ez a borvidék. Dr. Bussay László † háziorvosi, és a Zalai borvidéknek nevet s ismertséget hozó munkájáért 2009-ben a megye díszpolgárává választották. 2013-ban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, most pedig 2015-ben a borászok – szívükben őrizve emlékét – választották maguk közül a „legborászabbnak”. Olasz- és rajnai rizlinget, szürkebarátot, traminit, sárgamuskotályt, pinot noirt, csókaszőlőt is termelt a Kövecs-hegy, Birkás és Kapatörő dűlőkben. Első, és elismerten első számú termelője lett a vidéknek. Borait országhatárokon innen, s túl is sokan ismerték.